5 råd som sikrer god fremdrift i byggeprosjektet

 

God fremdrift er viktig for å ferdigstille innenfor fristene og holde prosjektet innenfor kostnadsrammene. Her er fem tips som kan hjelpe deg i arbeidet.

 

1. Bruk tid på byggesøknadene

Byggesøknader kan ta svært lang tid, men jo tidligere du får innvilget søknaden, jo raskere kan du starte arbeidet.

Problemet er at mange har et enormt hastverk med å få levert byggesøknadene, og leverer derfor ufullstendig arbeid som tar lang tid å få godkjent. Tiden du sparer på å gjøre dårlig arbeid, blir derfor brukt opp i byråkratiet. Sørg derfor for å levere komplette søknader som inneholder tilstrekkelig med informasjon for å kunne godkjennes. Her kan det også være en idé å søke ekstern hjelp hvis du er usikker på hva en byggesøknad skal inneholde.

2. Benytt en fremdriftsplan

Vet du når du skal gjøre hva? En fremdriftsplan kan gi deg en god oversikt over når ulike aktører skal inn i arbeidet, og når du må bestille materialer og produkter. Det gjør at du kan ligge i forkant hvis noe uforutsett skulle skje. Ikke minst kan du ved hjelp av en fremdriftsplan kommunisere forsinkelser til samarbeidspartnere og andre aktører tidlig.

Les også: 4 tegn på at du lykkes med å overholde kravene på byggeplassen.

3. Få oversikt over faktorer som kan påvirke fremdriften

Dette kunne vært et underpunkt i punkt to, men det er såpass viktig at vi lar det stå for seg selv. Når du planlegger et prosjekt, er det flere ting du bør være oppmerksom på, men noen er viktigere enn andre, og kan ha signifikant innvirkning på sluttproduktet som du skal levere.

Det kan være eksterne faktorer som vær, vind og leveranser, men også interne som for eksempel arbeidskraft og kostnader.

Vi anbefaler derfor at du lager en liste som gir deg oversikt over kritiske faktorer som du bør følge med på – og disse må du gjerne inkludere i fremdriftsplanen. Her er ikke poenget nødvendigvis at du skal kunne kontrollere faktorene, men heller å være føre var slik at du ikke blir overrasket om noe skulle skje.

Les også: 4 feil du bør unngå i byggeprosjektet.

4. Lær av tidligere prosjekter

Ingen er perfekte, men alle gjør feil en eller annen gang i livet. Det viktigste er at du lærer av hva som har gått galt tidligere, og tar lærdommen med videre i nye prosjekter.

Hvis du har begrenset erfaring med det du jobber med akkurat nå, kan du søke hjelp hos kollegaer eller eksterne aktører. Det kan være vanskelig å innrømme at du ikke har full kontroll, men det er bedre å søke hjelp enn å risikere ytterligere forsinkelser.

5. Ta høyde for sykdom og ferier

Ferieavvikling og sykdom forekommer alltid. Likevel kan du unngå forsinkelser selv om arbeidere er borte ved å planlegge for fravær på et tidlig stadium. Noen løser dette problemet med å øke bemanningen, men det er ikke alltid det lønner seg å ha for mange arbeidere på byggeplassen samtidig. Da øker dødtiden og arbeiderne kan ende opp med å gå i veien for hverandre. Hvis du har en snittberegning av sykdom i firmaet, kan du ta høyde for dette i planleggingsfasen og treffe bedre med ressursbruken. Det sikrer ikke bare fremgang, men kan også spare deg for unødvendige kostnader.