5 krav du bør stille til underentreprenøren

 

For å ha god kontroll på fremgang, kostnader og sikkerhet på byggeplassen, er det svært viktig at du har et godt samarbeid med underentreprenøren. Her er fem krav du bør stille.

 

1. Et ansvarlig forhold til HMS

Det er oppdragsgiveren eller byggherren som er ansvarlig for at virksomheten har et forsvarlig arbeidsmiljø. Akkurat hvem som tar ansvaret for at underleverandørens ansatte følger forskriftene, må oppdragsgiveren og underentreprenøren enes om. Dette bør stadfestes i en kontrakt, hvor det også fremgår hvordan en skal informere om og håndheve ansvaret.

Les også: Tegnene på at underlevrandøren slurver med HMS og SHA

Bygg.no har tidligere skrevet om Jernbaneverket som valgte å sette en maksimalgrense på antall underentreprenører for å forbedre sikkerheten på anleggene. Det er ikke sikkert du trenger sette en maksgrense i dine prosjekt, men det viser at det faktisk er mulig og hensiktsmessig å stille krav.

2. Punktlighet

At underleverandøren er punktlig i arbeidet er ikke bare noe du bør kontraktsfeste – det er noe du burde forvente og kreve. Skal byggeprosjektet blir en suksess og leveres i henhold til budsjett, er det svært viktig at du kan kommunisere tidsfrister og forventet fremgang i visshet om at underleverandøren kan, og vil, levere som avtalt.

Les også: 4 tegn på at du lykkes med å overholde kravene på byggeplassen

3. Konsekvent opptreden i henhold til avtaler

Apropos tidsbruk og punktlighet: Noen ganger kan prosjektet bli mer omfattende enn antatt, og da kan endringer bli nødvendige for å komme i land.

Som hovedentreprenør kan du kreve skriftlig godkjenning av alle endringer og tillegg, eller la underentreprenøren gjøre fortløpende endringer under en fleksibel avtale. Uansett hvilke avtaler du gjør med underleverandøren er det viktig å kreve at leverandøren opptrer konsekvent, og aldri fraviker fra avtaler og bestemmelser som har blitt satt for prosjektet. Slik unngår du at endringer eller tillegg skjer uten tillatelse.

4. Riktig fagbrev og kompetanse

Underleverandøren bør kunne dokumentere og fremvise kompetansen som ligger i foretaket. For å sjekke deres kompetanse, kan du lage en oversikt over hvilke krav du stiller for dine prosjekt. Hvis underleverandøren innfrir samtlige krav, kan du være trygg på at du jobber med riktig aktør.

Les også: 3 tips om gjør deg til en mester på dokumentasjon

5. Gode referanser

Be alltid underleverandøren om å overlevere en liste med tidligere prosjekt og arbeid før du inngår et samarbeid. Dette er spesielt viktig hvis du sitter i en anbudsprosess og sammenligner flere ulike aktører.

Med mindre leverandøren er helt fersk på markedet bør dette være en smal forespørsel. Skulle du derimot møte motstand her kan det være et tegn på at leverandøren ikke har en god historikk, og at du derfor bør styre unna.