Tegnene på at underleverandøren slurver med HMS og SHA
Du har sannsynligvis kontroll på kravene for HMS og SHA, men vet du hvilke tegn du bør se etter?
Kravene til HMS og SHA står i klartekst – og selv om de er omfattende, bør det egentlig ikke være tvil om hva som skal gjøres. Utfordringen ligger derimot i å gjennomføre kravene i praksis. Ikke bare skal du kommunisere og formidle forskriftene, men du må også være årvåken og utføre kontroller på byggeplassen. Vi tar en titt på tegnene du bør være oppmerksom på:
1. Underleverandøren kan ikke dokumentere godt HMS-arbeid
Sikkerhet og arbeidsmiljø bør være en sentral del av arbeidshverdagen, uansett hvilken rolle du har på arbeidsplassen. Dessverre er det ikke alle som tar HMS og SHA like seriøst, og dermed har stadig flere begynt å kreve dokumentasjon fra partnere og underleverandører på godt HMS og SHA-arbeid.
Det er kanskje ikke så hyggelig å innlede et samarbeid med å stille krav, men det er uten tvil viktig å ha dokumentasjonen på plass ettersom du kan få problemer med forsikringsoppgjøret ved et skadetilfelle.
Hvis underleverandøren nekter å levere dokumentasjon, eller at du opplever mangelfull dokumentasjon eller samarbeid på området, kan det være et tegn på at du burde gi jobben til noen andre.
Les også: Hva er forskjellen på HMS og SHA?
2. Det skjer store interne utskiftninger
I Norge er arbeidsgiveren pliktig til å gjennomgå opplæring i HMS. Skjer det derimot hyppige utskiftninger på ledersiden hos underleverandøren, og lederne samtidig sliter med å overholde HMS-kravene, er det uten tvil et dårlig tegn. Kunnskapen i topp kan være avgjørende for kulturen i resten av selskapet. Derfor, hvis lederne gir blanke i HMS, kan du nesten anta at samme holdning er til stede på gulvet.
Les også: 4 tegn på at du lykkes med å overholde kravene på byggeplassen
3. Du opplever språkutfordringer hos arbeiderne
Utenlandske arbeidere er blitt veldig vanlig i Norge, noe som blant annet har bidratt til større tilgang på arbeidskraft. HMS-regelverket er tilnærmet likt på tvers av EU, og fordelen er derfor at arbeidere fra EU er ganske godt kjent med det norske regelverket fra før. Det må likevel erkjennes at det finnes utfordringer knyttet til det å bruke utenlandsk arbeidskraft. Tidligere har språkproblemer, manglende opplæring og kulturforskjeller vært knyttet til HMS-utfordringer. Selv om dette kanskje har endret seg til det bedre, er det fortsatt en utfordring for mange.
Les også: Slik spikrer du SHA på byggeplassen
Opplever du at underleverandøren har arbeidere som sliter med kommunikasjonen, kan det være en fare for sikkerheten, ettersom de enkleste misforståelser kan skape farefulle situasjoner. Still krav til underleverandøren her – det er svært viktig at alle arbeidere, norske som utenlandske, jobber under sikre forhold og ikke minst forstår hva som skjer.
Når det kommer til sikkerhet og arbeidsmiljø er det svært viktig at du er tydelig overfor samarbeidspartnerne. Du bør legge opp til et godt samarbeid ved å stole på leverandøren, selvsagt, men still også krav til hvordan HMS- og SHA-arbeidet utføres. Det vil komme både deg, leverandøren og arbeiderne til gode.