Slik spikrer du SHA på byggeplassen

 

I byggeprosjektet må du arbeide tett med flere parter for å ivareta sikkerheten. Men hvem skal gjøre hva? Vi tar en titt på hvilke krav som stilles, og rollefordelingen i arbeidet.

 

Hva er SHA?

Begrepet «sikkerhet, helse og arbeidsmiljø» (også kjent som SHA) ble introdusert i byggherreforskriften i 1995. Forskriften beskriver pliktene som byggherren har gjennom byggeprosessen, der formålet er å verne arbeidstakerne mot farer.

SHA benyttes bare i bygg- og anleggsprosesser, og må ikke forveksles med HMS.

Så hvorfor er det viktig å stille krav til SHA? Vel, tidligere prosjekter der byggherren har stilt krav til sikkerheten og arbeidsmiljøet, kan vise til økt trivsel, lavere sykefravær, høy lønnsomhet og bygg ferdigstilt til fastsatt tid. I tillegg er et slikt fokus selvsagt med på å ivareta sikkerheten og helsen til arbeidstakerne.

Les også: 4 tegn på at du lykkes med å overholde kravene på byggeplassen

Krav til SHA

For at SHA-planen skal godkjennes av byggherre, er det flere krav som må innfris:

  • Planen skal inneholde et organisasjonskart som viser rollefordeling og entrepriseform.
  • Det skal foreligge en fremdriftsplan som beskriver når og hvordan ulike arbeidsoperasjoner skal utføres på byggeplassen.
  • Det skal foreligge en beskrivelse av spesifikke tiltak knyttet til arbeid på byggeplassen som kan innebære fare for liv og helse. Det gjelder blant annet arbeid som utføres i nærheten av elektriske installasjoner, og arbeid som kan medføre skade i form av fall eller fallende gjenstander.

Det er Arbeidstilsynet som utfører tilsyn, og skulle de avdekke feil eller mangler, vil det kunne føre til reaksjoner. I hovedsak rettes eventuelle pålegg eller overtredelsesgebyr mot byggherren.

Samspillet mellom byggherre, koordinator og prosjekterende

Ifølge byggherreforskriften har byggherren det overordnede ansvaret for at SHA blir ivaretatt på arbeidsplassen. Det er byggherren som skal sørge for at koordinator, prosjekterende og arbeidsgivere utfører pliktene de har blitt pålagt.

Koordinatoren skal utarbeide SHA-planen sammen med byggherren, og koordinere prosjektering i henhold til SHA. I selve utførelsen av prosjektet skal koordinator også følge opp risikoforhold, og utarbeide tidsplaner som sørger for at det settes av nok tid til å utføre ulike arbeidsoperasjoner. Ettersom koordinatoren jobber på byggherrens vegne, og skal utføre arbeidet etter forskriftene, må han eller hun rapportere direkte til byggherren.

Forskriften sier også at prosjekterende skal «risikovurdere forhold knyttet til sikkerhet, helse og arbeidsmiljø på bygge- eller anleggsplassen». Risikoforhold som krever spesifikke tiltak skal beskrives og overleveres til byggherren. Det presiseres også at det er hovedbedriften som sitter med plikten til å samordne virksomhetens verne- og miljøarbeid.

Det er kanskje åpenbart, men alle involverte parter er nødt til å ha tilstrekkelig kunnskap om sikkerhet, helse og arbeidsmiljø, inkludert arbeidsmiljølovgivningen. Det stilles også krav til rollekonflikter – blant annet er det opp til byggherren å påse at koordinator ikke har oppgaver som kan komme i konflikt med andre plikter.

Les også: Slik kutter du kostnader i byggeprosjektet med Maxbo Proff Tekniske Tjenester

I tvil om hvem som skal gjøre hva? Det finnes hjelp

Selv om forskriften er ganske tydelig på rolle- og ansvarsfordelingen, er det ikke like enkelt å sette reglementet ut i praksis. Spesielt skillet mellom byggherren og koordinatoren kan være utydelig, ettersom byggherren har mulighet til å påta seg begge rollene i et byggeprosjekt. Det samme gjelder for prosjektlederen som kan ha rollen som utførende i et prosjekt, og koordinator i et annet.

Siden roller og krav vil variere fra prosjekt til prosjekt, kan det fort bli vanskelig å sette opp klare avtaler med tydelige ansvarsområder. Ikke minst blir det utfordrende få på plass en SHA-plan som dekker alle nødvendige områder. Maxbo Proff kan hjelpe deg med å sette opp en SHA-plan, slik at du er sikker på at prosjektet følger forskriften. Våre proff-selgere kan også bistå med dokumentasjon, internkontroll og HMS, Ta kontakt, så hjelper vi deg!