Hva skjer når du bruker feil skruer?

 

Det er et par viktige ting du bør ta hensyn til.

 

Velger du feil skruer, kan det få store følger. Tak som blåser av og treverk som sprekker er bare noen av konsekvensene av feilvalg. De aller fleste gjør en god jobb, men dessverre skjer det tabber fra tid til annen som kunne vært unngått med enkle grep. Vi spurte markeds- og produktsjef i Christiania Spigerverk, Bjarne Nordvik, om konsekvensene av feil bruk og hva som kan gjøres.

Skruen må være tilpasset miljøet

Først og fremst påpeker Nordvik viktigheten av å benytte skruer som er tilpasset miljøet de skal stå i.

– Noen bruker skruer ute, som egentlig skal være inne. Dette gjelder spesielt skruer som benyttes på kledninger.

Kledningen kan likevel holde lenge. Problemet er som oftest det estetiske, hvor festemiddelet begynner å ruste og misfarger kledningen etter kort tid.

– Det ser fint ut i noen måneder, men etter hvert blir det stygt. Da kan det fort bli en reklamasjonssak, og det koster naturligvis mye tid og penger å gjøre arbeidet om igjen.

Hvis du jobber i kyststrøk, bør du være oppmerksom på saltet som kan forårsake korrosjon i festemiddelet. Dette er viktig å ta hensyn til – også om du bare arbeider i nærheten av kystbeltet.

– Kystbeltet er bredere enn folk tror, og faktisk kan vind bære med seg salt så langt som 20 kilometer inn fra havet. Dette avhenger naturlig nok av områdene og topografien, men det er en grei tommelfingerregel.

Løsningen på denne utfordringen er i grunnen ganske enkel.

– Bruk syrefaste skruer, hvis du kan. Det gjør at du unngår rust og misfarging.

Følg leverandørens anbefalinger

Leverandørene har lang erfaring og vet hva som fungerer med produktene. Og følger du anbefalingene, kommer du langt.

– Enkelte produsenter krever blant annet at kledningen deres brukes sammen med rustfrie eller syrefaste festemidler. Med andre ord: Hvis du ikke benytter rustfrie eller syrefaste festemidler, så mister du reklamasjonsretten.

Selv om det er viktig å bruke egne erfaringer i arbeidet, har det tilkommet nye utfordringer i form av både tøffere klima og nye tresorter de senere år.

– Klimaet endrer seg fort og festemidlene utsettes for stadig nye påkjenninger. Ta hensyn til leverandørens anbefalinger, så slipper du problemer i ettertid.

Les mer: 5 krav du bør stille til underleverandøren

Kjenner du til disse ressursene?

Christiania Spigerverk har flere nyttige ressurser på nett:

- GuideCenter: Få hjelp til å finne festemiddelets egnethet, råd om lengde og klimatisk kapasitet samt mengdeberegninger. GuideCenter har også nyttige produktguider og instruksjonsfilmer.

- Solid Wood: Verktøyet hjelper deg med dimensjonering slik at du finner festemidlene som egner seg best.

Unngå å skape sprekker i treverket

Du har sikkert sett dette tidligere: Skruen settes inn for nærme kanten og treverket sprekker.

– Hvis treverket sprekker, blir uttrekkskapasiteten lav. Dermed mister du hele effekten av festemiddelet og konstruksjonen kan falle sammen.

Skruer har som oftest høyere uttrekkskapasitet enn spiker, men det er ikke alltid tilstrekkelig å «bare» velge skruer til arbeidet.

– Bruk gjerne skruer som har fiberkuttskjær. Det gjør at festemiddelet ikke presser eller sprenger seg frem, men heller skjærer et rent hull.

Nordvik mener flere av disse tabbene kan unngås med mer kunnskap og hjelpemidler. Christiania Spigerverk har selv flere ressurser på nett som gjør det lettere å finne rett festemiddel.

– Det er veldig mange hjelpemidler som kan gjøre denne jobben enklere. Det er fortsatt tak som blåser av, så selv om de fleste er svært gode på det de gjør, har vi fortsatt til gode å komme til et nullnivå på reklamasjoner.