Dette bør FDV-dokumenteres i byggeprosjektet

 

Det er ganske utbredt å la det medfølge FDV-dokumentasjon på det meste som leveres i byggebransjen. Men hva er egentlig FDV, og når er det nødvendig?

 

Hva er FDV?

FDV står for Forvaltning, Drift og Vedlikehold. FDV-dokumentasjon er ment som en slags «brukermanual» for forvaltnings-, drifts- og vedlikeholdsoppgaver i byggverkets driftsfase. Ifølge TEK17 skal prosjekterende og ansvarlig utførende fremlegge nødvendig dokumentasjonen for ansvarlig søker. Dokumentasjonen må samstemme med hvordan byggverket er utført ved overlevering til eier, siden den skal danne grunnlaget for rutiner og løsninger for drift og vedlikehold.

Hva bør dokumenteres?

FDV-kravet bortfaller hvis dokumentasjon ses på som åpenbart overflødig. Utfordringen ligger da i å avgjøre hva som er nødvendig, og hva som regnes som overflødig.

Likevel finnes det anbefalinger på hva som bør FDV-dokumenteres:

  • bygningsmessige produkter (eksempelvis listverk, gips og panel)
  • sanitæranlegg
  • varmeanlegg
  • ventilasjonsanlegg
  • elektriske anlegg
  • brannalarm og slokkeanlegg

Som du ser er det mange kompliserte anlegg på listen. Da er det ikke så rart at en ønsker at det foreligger dokumentasjon for å sikre god og effektiv forvaltning av byggverket. Dokumentasjonen er også hensiktsmessig som en manual for videre drift og vedlikehold, og det kreves som regel at den struktureres i henhold til klassifikasjonssystemer med tanke på bygningens bruk, kompleksitet, samt ulike deler og produkter.

Eksempler på FDV-dokumentasjon er fasadetegninger, energiberegninger og produktblader.

I noen prosjekter, f.eks. i miljøprosjekter, kan det kreves at det også leveres en brukermanual for «ikke-tekniske brukere». Det medfører ofte at man leverer en forenklet utgave som omhandler de delene av bygget en ordinær «bruker» kommer i befatning med, for eksempel hvordan varmen reguleres i et kontorlokale, og hvordan avfallet skal sorteres.

Det er byggeier som står ansvarlig for å oppbevare dokumentasjonen etter at overleveringen har blitt gjort.

Les også: Dette må du vite om TEK17

Usikker på FDV? Søk hjelp fra andre!

Ved større prosjekter kan det være en stor utfordring å holde styr på dokumentene. Heldigvis finnes det flere tilbydere som kan levere dokumentasjon gjennom automatiske og elektroniske løsninger. Alle produkter som handles gjennom Maxbo dokumenteres automatisk i enten ByggDok eller ProductXchange, avhengig av prosjektets størrelse og hva våre kunder ønsker.

Du kan også hente mye god hjelp og inspirasjon fra kollegaer og andre personer i bransjen. Det finnes svært mange der ute som jobber med FDV, og som møter på de samme problemene som deg selv. Hvis du kan lære av personer som lykkes på dette feltet, kan dokumentasjonsarbeidet bli noe lettere. Ikke minst øker det sjansen for at det blir korrekt.