Dette må du vite om TEK17

 

Den nye byggtekniske forskriften ble innført 1. juli 2017. Formålet med forskriften er blant annet å forenkle byggekravene og å gjøre det billigere å bygge.

 

Selv om TEK17 er en forenkling fra TEK10, er det flere endringer som du bør være oppmerksom på. Vi tar en nærmere titt på formålet med TEK17, de mest sentrale endringene, og hva de innebærer for deg.

1. Bedre oversikt og enklere regler

Du tok kanskje de første nyhetene om en ny forskrift med et tungt sukk – blir det enda mer å forholde seg til? Men neida, det blir ikke det. Hele hensikten med TEK17 er å skape en forskrift som er tydeligere og enklere å følge.

Flere krav fjernes fra TEK10, og selv om TEK17 har samme struktur som forgjengeren, har forskriften fått en oppussingsjobb med tydeliggjøring og opprydding av kapitlene. Det skal gjøre byggeprosessen mer effektiv og kostnadsbesparende.

Blant annet er kravene til dokumentasjon tydeliggjort, og paragrafene i forskriften er omstrukturert slik at de samsvarer bedre med de ulike fasene i byggeprosjektet. Forskriftens nye definisjoner har blitt samlet i én ny paragraf, noe som er en mer oversiktlig løsning sammenlignet med TEK10.

Les også: 4 tegn på at du lykkes med overholde kravene på byggeplassen

2. Du kan velge i overgangsperioden

Overgangsperioden for byggeforskriftene varer ut 2018, og dermed finnes det et lite vindu her: For alle søknader som kommer inn til kommunen før 1. januar 2019, kan du velge om du skal følge de gamle eller de nye forskriftene. Det gir deg litt ekstra tilvenningstid.

3. TEK17 er bare minstekravet

Den nye forskriften er myndighetenes minstekrav, men det er ingen som stopper deg fra å bygge med enda høyere standard. Tenker du langsiktig og ønsker å bygge med enda høyere kvalitet, kan du fint overgå forskriften.

Les også: Hva er forskjellen på HMS og SHA?

4. Flere krav har blitt fjernet

Flere krav har enten blitt delvis videreført, eller fjernet i sin helhet. Kravet til parkering fra TEK10 er bare delvis videreført, med begrunnelse om at lokale tilpasninger er mer hensiktsmessig. I tillegg fjernes kravet om bod, og radonkravet forsvinner for bygninger uten rom for varig opphold (ja det er riktig, du slipper å legge radonsperre i garasjer og ubetjente lager). Du trenger heller ikke å sette inn vindu i oppholdsrom, men dagslyskravet står fortsatt, så vær oppmerksom på det.

5. …og disse kravene ble ikke vedtatt endret

Flere andre krav som ble foreslått fjernet av Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK), deriblant kravet om utsyn fra soverom, ble ikke vedtatt endret. Forslaget om at kun største balkong skal være tilgjengelig for rullestolbrukere ble heller ikke vedtatt endret.

Hvis du ønsker en fullstendig oversikt over TEK17, kan du besøke Lovdata sine nettsider. Nettsiden har søkbar innholdsfortegnelse som gjør leseropplevelsen litt vennligere.