Beskytt ørene, hør smart: Bli en proff på bruk av hørselvern
Du som jobber i bygg og anlegg, er utsatt for støy kortere eller lengre perioder i løpet av arbeidsdagen. Da er hørselvern både lovpålagt og helt nødvendig. Både du og arbeidsgiver har ansvar for å kartlegge støyforhold og iverksette tiltak som demper helseskadelig støy. Her får du informasjon om hvordan du velger det viktigste støydempende hjelpemiddelet du kan bruke, nemlig hørselvernet.
Dette må du vite om støyen:
Det første og viktigste du må gjøre, er å finne ut følgende om støyen du utsettes for:
Lydnivå dB(A):
Vet du hvor høy støyen er? Som referanse ligger pressluftbor, meiselhammer og vinkelsliper på ca. 110-120 dB.
Varighet:
Hvor lenge er du eksponert for støyen? Her må du også ta hensyn til om du bytter mellom støyende verktøy/arbeidsoppgaver i løpet av arbeidet.
Frekvensinnhold (Hz): Hvilket frekvensområde er støyen i? Er den høyfrekvent (H), mellomfrekvent (M) eller lavfrekvent (L)? H = over 10000 Hz. M = 500-2000 Hz. L = <500 Hz.
Impulslyd:
Utsettes du for kraftige, kortvarige lydtrykkpåvirkninger, skudd, smell eller eksplosjoner m.v.? Ved slike plutselige, voldsomme lydtrykkpåvirkninger kan trykkbølgen forårsake mekanisk skade i øret. Ved ca. 185 dB vil trommehinnen sprekke.
Sjekk SNR-merkingen på hørselvernet:
Når du har informasjonen du trenger om støyen, bruker du den til å sjekke SNR-merkingen på hørselvernet. SNR står for Single Number Rating og er gjennomsnittlig støybeskyttelse over hele frekvensspekteret. Et eksempel kan være slik:
- Gjennomsnittsstøyen du hørselvern utsettes for over 8 timer: 97 dB
- SNR-nummer på hørselvernet 24 dB
- Støy etter demping med SNR 73 dB
- Det betyr at hørselvernet demper 24 dB
Øreklokke for hjelmmont gul-grønn peltor x4p3e snr 32 db
Ikke for mye og ikke for lite:
Det er viktig å velge et hørselvern som ikke "overdemper". Da kan du miste kontakten med omgivelsene og for eksempel ikke høre varselrop. Samtidig skal det holde den skadelige støyen ute. Det mest ideelle er å ha hørselvern som "slipper inn" mellom 65 og 80 dB. Da er det godt tilpasset. Hvis du kjøper hørselvern med "for god" demping, kan konsekvensen være at du oftere tar det av i kortere perioder for å høre. Du utsetter deg dermed for potensielt skadelig støy likevel.
Du skal ha det på ørene hele dagen:
Hørselvern er et individuelt valg. Det er ikke "one size fits all". Du bør bruke tid på å finne et som du synes er komfortabelt og gir deg maksimal arbeidsfrihet og optimal beskyttelse. I den sammenheng dukker det gjerne opp behov for å finne et hørselvern som du liker utseendet på og utformingen av. Det blir jo en del av deg. Da er det praktisk at det finnes mange muligheter både når det gjelder farger, funksjoner, typer og materialer. For eksempel er det mange som trenger hørselvern som er spesielt tilpasset vernehjelmen. Og hvis hjelm ikke er påkrevd, er det mange som synes det er mest hensiktsmessig med noe som ikke tynger på hodet. Da er bøyler og ørepropper et populært valg.
Hørselvern dab+ fm-radio hodebøyle
3M Peltor hrxd7a-01
3M Peltor hørselvern med innebygd DAB+ og FM mottaker.
- Farge svart, med hodebøyle.
- Stemmeguidet meny for enkel søking og lagring av favorittstasjoner.
- Inntil 10 DAB+ og 5 FM-stasjoner kan lagres som favoritter.
- Leveres med 2xAA batterier med ca. 25 timers driftstid.
- ACK03 oppladbart batteri og FR03EU batterilader kan leveres som ekstrautstyr.
- Hørselvernet har 3.5 mm stereo lydinngang for tilkobling av eksternt utstyr, - men kun for lytting.
- Ny type hygienesett, HY82. For å sikre god demping, hygiene og komfort anbefaler 3M at hygienesettene byttes minimum 2 ganger pr. år.
- Peltor hrxd7a-01.
Må du ha noe på øret hele døgnet?
Hvis du kikker rundt deg når du drar til og fra jobb eller er ute blant folk, ser du helt sikkert ganske mange som går med noe i eller på øret – enten det er pods, plugger eller hodetelefoner. Du bruker kanskje det selv? For å få en kjærkommen stund med egentid eller høre på nyheter? Da burde du lytte til erfarne fagfolk – de sier at ørene trenger hvile. Med konstant (høy) lydeksponering gjennom hele dagen er du i faresonen for hørselsskader. Derfor bør du tenke deg om og kanskje heller bruke morgenstunden eller transportetappen til å høre at det suser i sivet, og at måker bråker. Det har du egentlig bare godt av.
Hørselsskadelig og helseskadelig støy:
Hørselsskadelig støy defineres som gjennomsnittlig støybelastning på 80–85 dB i løpet av en åtte timers arbeidsdag, eller dersom man utsettes for impulsstøy på rundt 130 dB.
Kilde: Arbeidstilsynet.