Eksperten svarer: Hva innebærer energikravene for deg?
Energikravene ble oppdatert i 2016 og videreført med TEK17. Men hva betyr kravene for deg i praksis, og hvor går fokuset fremover?
Vi kan lese i Lavenergiprogrammet at endringene har medført innstramminger av energirammene, økte isolasjonstykkelser og krav til bedre tetthet. For å få en bedre forståelse av hva endringene har medført i praksis, tok vi kontakt med Marketing Manager i ROCKWOOL Norge, Torkel J. Wæringsaasen.
De største endringene kom med en innskjerping av kravene til gulv, hvor U-verdien gikk fra 0,15 til 0,10 W/(m²K). Det medførte at isolasjonstykkelsen økte med rundt 10–15 centimeter, avhengig av isolasjonstypen. I tillegg kom det krav til bedre tetthet, hvor lekkasjetallet gikk ned til 0,6 eller lavere.
Enkelt – så lenge arbeidet er godt nok
Wæringsaasen mener få har hatt problemer med å omsette kravene til isolasjonstykkelse i praksis. Han ser heller på tetthetskravene som den endringen med størst praktisk betydning.
– De nye tetthetskravene gjorde at utførende måtte ha mye mer fokus på tettedetaljer enn tidligere. Folk var litt motvillige i starten, men nå er det såpass mange gode produkter på markedet at dette er greit å gjennomføre. Målingene som har blitt utført de siste årene viser også at dette kravet ikke lenger er et problem.
– Det har blitt lettere å avsløre dårlig arbeid
Noen leverer dessverre dårlig arbeid, og derfor har markedet blitt gode på å benytte løsninger for å sjekke kvaliteten ved overlevering.
– De få som tar snarveier blir lettere avslørt enn før. Termofotografering er en teknologi som har blitt billigere, og gjør at stadig flere har råd til å undersøke byggene med varmesøkende utstyr.
Les også: Full kontroll med Min Bedrift: – Jeg går aldri tilbake
Selv om det er lettere for andre å kvalitetssikre arbeidet, trenger det ikke å medføre at flere blir avslørt og tvunget til å gjøre arbeidet på nytt.
– Dette trenger ikke å være vanskelig. Bruk riktige produkter, ta deg god nok tid og fokuser på å gjøre godt håndverk. Gjennomfører du i tillegg tetthetsmålinger selv før overlevering, gir det gode indikasjoner på kvaliteten av eget arbeid.
Savner forutsigbarhet
Mange går forbi kravene og bygger med høye standarder for å skape attraktive og energieffektive bygg. Wæringsaasen er av den oppfatningen at det kunne vært flere nyskapende aktører – hvis myndighetene hadde lagt til rette for det.
– Det er enklere å ligge i forkant i andre land. I Danmark varsles det konkret om hva som kommer, flere år i forveien. Dermed blir overgangsperioden kortere; bransjen trenger ikke så mye tid på å innrette seg, rett og slett.
Myndighetene har signalisert at byggteknisk forskrift skal oppdateres minst hvert femte år, men markedssjefen mener de kan bli flinkere til å informere om hva endringene faktisk medfører.
– Slik det er i dag må bransjen vente unødvendig lenge for å se hvilke tiltak de blir berørt av. Det kunne vært mer forutsigbart, avslutter Wæringsaasen.