Effektivisering i byggebransjen: – Ingen skal erstattes av roboter
Byggebransjen er på en reise til å bli mer effektiv, men hva betyr det for arbeiderne?
Norsk byggenæring har tidligere blitt kritisert fra flere hold. Protan-sjef Erik Øyno svingte pisken for noen år tilbake og kritiserte byggenæringen for å være ineffektiv. Førsteamenuensis ved Handelshøyskolen BI, Ragnhild Kvålshaugen, etterlyste mer nytenking i bransjen for noen år tilbake. Kritikken gikk ikke ubemerket hen, og i 2014 ble lansert, med en visjon om å skape en mer produktiv, seriøs og bærekraftig byggenæring. Det ble meldt at byggenæringen kunne bli 20 prosent mer effektiv, og målet var tydelig: Kritikken skulle gjøres til skamme.
Nå, fire år etter, er det på tide å se på hvilke endringer strategien har ført med seg. Hva har egentlig skjedd, og hvordan ser fremtiden ut for de mange hundretusener som jobber i næringen i dag?
Opplever en mer bevisst næring
Are Berg jobber som etterarbeidsansvarlig i Backe. Han tror bransjen har hatt godt av Bygg21, som har vært med på å bevisstgjøre og dytte aktørene i riktig retning.
– Jeg tror ikke bransjen var fullt så bevisst på å bli mer effektiv, men nå er vi veldig aktive. Spesielt digitale løsninger har vært sentrale ettersom de hjelper oss med å forutse utfordringer. Hvert prosjekt er unikt, og ved å bygge digitalt kan vi planlegge for ulike hindringer på en annen måte enn før.
Han ser ikke på ulike digitale løsninger som en trussel for arbeiderne – tvert imot.
– Bedre planlegging og prosjektering resulterer i et mer forutsigbart produkt for håndverkeren. I tillegg har vi innført et digitalt verktøy for utførende også, som får 3D-modeller av bygningsmassen med alle installasjoner på en håndholdt enhet. Slik kan bygningsmassen visualiseres – du ser resultatet før du begynner og vet hva du skal bygge.
– Ingen skal erstattes av roboter
Seniorforsker i SINTEF Byggforsk, Nathalie Labonnote, tror ikke på de store omveltningene, men sier bransjen må regne med at arbeidshverdagen kan bli annerledes.
– Jeg tror ingen kommer til å erstattes av roboter, men heller at oppgavene endres og forbedres. Regelmessige beregninger som gjøres gjennom dagen kan for eksempel overtas av digitale verktøy, noe som gir mer tid til å utvikle og finne kreative løsninger i jobben.
Men med alle disse fordelene for både selskap og arbeidere, hvorfor har ikke byggenæringen omfavnet teknologien tidligere?
– Næringen er noe fragmentert, og det finnes få store aktører som «alle» følger. Husk at 90 prosent av byggenæringen består av bedrifter med mindre enn 10 ansatte, og disse er som regel veldig tradisjonelle. De er ikke så interessert i å ta risikoer, men velger heller å fortsette som før. Det er en tryggere vei å gå, rett og slett.
Hun mener næringen er i ferd med å få en ny vår med oppstartsbedrifter som tør å satse på teknologier som for eksempel kunstig intelligens.
– Nå ser vi flere gründerbedrifter som prøver å få hele byggebransjen til å endre seg litt, og det er bra. Det skjer ting i bransjen.
Tror byggenæringen er mer attraktiv nå
Berg gir en noenlunde lik forklaring.
– Vi har ikke hatt viljen til å gjøre det, og mye av ingeniørkompetansen har gått til olje- og skipsindustrien. Oljeindustrien har kunnet friste med høyere lønninger over lang tid nå, og har dermed tatt en del av ressursene.
Han tror imidlertid at endringene er på vei.
– Dette skillet ser ut til å bli mindre nå, og jeg tror det har blitt mer attraktivt å jobbe i byggenæringen de siste årene.