Dette må du vite når du skal velge riktig trappestige

Jobber du ute, inne, høyt eller lavt? Uansett bruk og arbeidsforhold, må du forholde deg til ulike krav for å jobbe trygt i høyden. Sikkerhet i høyden er et viktig HMS-område i bransjen og det stilles stadig strengere krav fra både myndigheter og brukere.

Prosjektselger Peder Bærøy på Maxbo Vækerø, viser frem noe av utvalget innen trappestiger. Prosjektselger Peder Bærøy på Maxbo Vækerø, viser frem noe av utvalget innen trappestiger. Hva skal du bruke stigen til? Hvor skal den brukes og hvor høyt skal du jobbe? Dette er noen av spørsmålene Peder mener er viktig å ha tenkt igjennom før man velger rett stige til jobben.

Det er ikke alltid like lett å vite hvilken stige som egner seg best til jobben du skal utføre. Her har vi samlet noen tanker som du kan ta med deg i valg av riktig trappestige:

Nødvendige godkjenninger
Det er viktig at stigen du skal bruke både er sertifisert og godkjent til ment bruk.

 • Godkjent til bruk og formål:
  • Skal den brukes profesjonelt? Da må stigen være produsert etter profesjonelt formål. Det er ikke lovlig å benytte hobby-stiger til profesjonelt bruk.
  • En trappestige egner seg til midlertidig arbeid ved lavere høyder plassert på flatt og stødig underlag. Ved arbeid som går utover dette bør andre stige- eller adkomstprodukter vurderes.
 • Godkjent etter gjeldende EN-norm i henhold til stigetype (f. eks. NS-EN 131), og produsert etter Produsentforskriften.
 • Bra arbeidsmiljøvalg
  • Flere store entreprenører og byggherrer i Norge stiller høyere krav på stiger som brukes på deres byggeplasser med merkeordningen «Bra arbeidsmiljøvalg». Merkeordningen stiller krav til ulik utforming og sikkerhetsutstyr for de forskjellige høydene plattformnivåene stigene har. Om du skal velge en stige etter disse kravene kan du se etter det grønne merket "Bra Arbeidsmiljøvalg". Det kan også være lurt og sette seg yttereligere inn i kravene som gjelder.

Prosjektselger Peder Bærøy på Maxbo Vækerø, viser frem noe av utvalget innen trappestiger.
Hvor høyt skal du jobbe? Sørg for at du velger en stige som er tilpasset høyden du jobber i.

Hvor høyt skal du jobbe?
Du må velge rett stige i forhold til den arbeidshøyden du skal jobbe i og din egen personlige høyde, og dessuten må stigen passe inn under takhøyden der stigen skal være plassert. Du skal kunne stå trygt, stødig og komfortabelt på stigen, og å velge en for høy eller for lav stige vil naturligvis gå på bekostning av dette. Dess høyere opp du skal jobbe, dess mer bør du tenke på sikkerhetsutstyr som bedrer stabilitet (støtteben og tverrføtter) og som minsker risikoen for fall fra stigen (rekkverk på plattform og gelender langs trinn).

Hvor god plass er det der du jobber?
Det kreves at det er plass til hele fotavtrykket til stigen i låst og utslått stilling med tilhørende ekstrautstyr. Er det ikke plass til hele stigen, må man bruke et mindre produkt. (f.eks. en bukk).

Hvor mye skal stigen brukes, og over hvor lang tid?
Velg en stige som holder over tid, og som tåler ditt bruk. Her er kvaliteten på stigen viktig, og hvilke materialer alle deler av stigen består av er viktig. Et verktøybrett i aluminium holder naturligvis mye lenger enn ett i plast. Det typiske er at stigene blir ødelagt fordi man bruker avstiveren nederst bak på stigen som et trinn, når den ikke er utformet for den belastningen. Det finnes likevel stiger som har utformet denne avstiveren som et stødig og solid trinn.

Skal du bruke stigen mye er ergonomi selvfølgelig også viktig. Stigen bør være solid, og sikker og god å stå på. Det finnes f. eks. stiger med gummilister ved trinnkantene, som gjør det mer behagelig å stå inntil trinnene.

Kan du utstyre og sikre stigen ytterligere?
Det finnes et variert utvalg tilbehør til trappestiger som er med på å sikre stigen ytterligere og sørger for optimal stabilitet og bedrer ergonomien på stigen.

Tilbehør kan være:

 • Støtteben og tverrføtter for økt stabilitet
 • Fjærbelastende hjul for enklere forflytning
 • Større føtter med med ispigg eller gummi til å forhindre å skli på underlaget

Sjekk stigen før og etter bruk!
Stigekontroll er viktig med tanke på sikkerheten. Se etter synlige feil og mangler, som skader og manglende deler. En bøyd avstiver er f. eks. ikke et godt tegn, og det gjør stigen farlig å bruke og ikke godkjent til bruk. Har stigen mistet én av gummiskoene vil den være mindre stabil og kan ødelegge underlagene der den blir brukt. Det finnes reservedeler til mange stiger (f. eks. gummisko eller verktøybrett).

Sjekk også at stigen er årskontrollert ved å se etter kontrollmerket for gjeldende år, eller årskontrollskjema.

Prosjektselger Peder Bærøy viser frem elementer som er viktig å kontrollere under stigekontroll.
Prosjektselger Peder Bærøy viser frem elementer som er viktig å kontrollere under stigekontroll.

Zarges har en rekke stiger som er godkjent av "Bra Arbeidsmiljøvalg". Ta en titt her

Trappestige 5 trinn z600 c621 xl proff Zarges

Lett og solid profftrapp i svertefri aluminium med stor bredde for økt stabilitet og rekkevidde. Designet med lukket vangeprofil for høy styrke og lav vekt. Plattformen er 30x25 cm stor og det er god avstand mellom plattform og verktøybrett som gjør at man får en mer komfortabel og sikker arbeidsstilling. Utstyrt med sklisikre trinn, avstiverstag, verktøybrett i aluminium og ett ekstra hjelpetrinn. Produsert og godkjent profftrapp etter nyeste EN norm EN131-1+2. 3-5 trinn er godkjent etter merkingen Bra Arbeidsmiljøvalg, nivå 2.
Legg i handlevogn
Logg inn for å handle
CampaignPrice:
CampaignPrice Unit:

Bukk 2x3 trinn z500 økoproff xl Zarges

Kraftig og stabil proffbukk med dype sklisikre trinn og ekstra stor bredde for økt stabilitet. Solid konstruksjon i aluminium med en 7-punkts patentert forbindelse mellom trinn og vanger. Økoproff XL er utstyrt med en stor og bred plattform på 30x60 cm som er god å stå på og avstiverstag mellom stigedelen. Produsert og godkjent etter EN14183. 2x2 trinn er godkjent etter merkingen Bra Arbeidsmiljøvalg (nivå 1)
Legg i handlevogn
Logg inn for å handle
CampaignPrice:
CampaignPrice Unit:

Trappestige 5-trinn safemaster proff Zarges

Zarges Safemaster er en stødig, sikker og proff trappestige fra Zarges med integrert rekkverk som felles ut når man setter opp trappen, hvilket gjør at trappen tar mindre plass ved transport og lagring. Denne trappen er i tillegg forsynt med avstigerstag som låser trappen i utslått posisjon. For å oppnå ekstra stabilitet er Zarges Safemaster klargjort for å bruke SAP stigestabilisator. Passer godt for montasje, industri og håndverk Fortrinn Stor plattform Rekkverk Avstiverstag Stor verktøyhylle Anti-skli trinn Stigesko Foran: 24352 Bak: 24350
Legg i handlevogn
Logg inn for å handle
CampaignPrice:
CampaignPrice Unit:

Trapp 5 trinn z500 økoproff

Zarges Økoproff Profftrapp er den prisgunstige trappestigen som tåler en støyt. Stadig flere velger denne løsningen fordi den kombinerer god stabilitet og gunstig pris. Trappen egner seg godt til arbeide der varmeutveksling oppstår, som for eksempel ved sveising. Alle vitale deler som trinn, vanger, verktøybrett og avstigerstag er av metall.
Legg i handlevogn
Logg inn for å handle
CampaignPrice:
CampaignPrice Unit:
CampaignPrice:
CampaignPrice Unit:
CampaignPrice:
CampaignPrice Unit: